“Temiz İçerik” Ne Demek?

25/03/2021
  • “Temiz İçerik” Ne Demek?

Temiz İçerikli Ürünleri Neden Tercih Etmeliyiz?

Günlük hayatınızda kişisel bakım amacıyla kullandığınız ürünlerin içinde hangi maddelerin bulunduğuna hiç dikkat ettiniz mi? Son yıllarda gıda ürünlerinin ambalajlarını okumak ve bize zarar verebileceğini düşündüğümüz katkı maddelerinden uzak durmak nasıl bir alışkanlığa dönüştüyse, aynı şekilde cildimize sürdüğümüz veya saçımız için kullandığımız ürünlerde de bazı kimyasallardan kaçınmaya özen göstermek önceliklerimiz arasında yer almalı. Peki neden diye düşünüyor ve şu soruları soruyor olabilirsiniz:

  • “Temiz içerik de nedir?”
  • “Satın aldığım ürünün temiz içerikli olduğunu nasıl anlayabilirim?”
  • “İçeriği temiz olmayan ürünler bana nasıl zararlar verebilir?”

Dr. Savon’da biz, içinde paraben, SLS/SLES, sülfat, tuz gibi size, dünyaya ve içinde yaşayan canlılara zarar verme potansiyeli olan maddelerin hiçbirini kullanmıyor ve bu konuda hassasiyet gösteren herkesi bilgilendirmenin bizim için önemli bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Bu yazıyı da işte tam bu yüzden hazırladık! Haydi hep birlikte öğrenelim.

Temiz İçerikli Bir Üründe Hangi Maddeler Neden Yer Almamalı?

Paraben

Parabenler, para-hidroksibenzoik asitin esterleri olup, adını burdan almıştır, para-hidroksibenzoik asit (PHBA) olarak bilinen bir kimyasaldan üretilir. Bakteri ve küf oluşumunu engelleyerek ürünlerin raf ömrünü uzatması ve üretim maliyetini düşürmesi nedeniyle paraben üreticiler tarafından yaygın olarak tercih edilir. Bu kimyasalla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar, parabenin vücuttaki hormonları bozarak doğurganlığa ve üreme organlarına zarar verebileceğini, doğum sonuçlarını etkileyebileceğini ve kanser riskini artırabileceğini gösteriyor. Ayrıca parabenin östrojen içermesi nedeniyle meme kanseri riskini artırdığını söyleyen çeşitli araştırmalar da var. Bazı paraben çeşitlerinin ise ekolojik zararları mevcut; örneğin düşük seviyelerdeki bütil parabenin mercanları öldürebildiği tespit edildi.

Sülfat

Temelde oksijen ve kükürt atomlarından oluşan kimyasal bir bileşik olan sülfatların kullanım alanı da oldukça geniştir. Yüzey aktif olduğu için şampuan, deterjan gibi temizlik ürünlerinde köpürmeyi sağlayan maddedir. Sülfat iyi bir temizleyici olsa da saçtaki ve saç derisindeki koruyucu yağları sökerek tahrişe sebep olur. Dolayısıyla sülfat içeren şampuanlar, saçları doğal yağlarından yoksun bırakırlar. Saçlar üzerinde olumsuz bir etki bıraktıkları için de matlaşmaya sebep olurlar. Şampuanın yanında çoğu zaman saç kremine ihtiyaç duyulmasının nedeni budur. Cosmetics Ingredient Review raporlarına göre, kişisel bakım ürünlerindeki sülfat oranı %1’i geçmemeli. Petrol kaynaklı olan bu madde, kullanım yoğunluğuna bağlı olarak cildi de tahriş edip kuruluğa sebep olabiliyor. Sülfatla ilgili bir diğer endişe ise bu maddenin uzun vadeli çevresel etkileri… Petrol kaynaklı olması nedeniyle kirlilik ve sera gazı emisyonu gibi sonunda iklim değişikliğine sebebiyet veren olumsuz birçok özelliğe sahip. Ayrıca sülfat içeren pek çok ürünün test çalışmalarında hayvanlar kullanılıyor ve zarar görüyorlar.

SLS (Sodyum Lauryl Sülfat)

Şampuan, sabun, yüz temizleyici, duş jeli, losyon, diş macunu gibi pek çok kişisel bakım ürününün içeriğinde bulunan SLS, köpük oluşturma, sabit veya uçmaz yağ karışımları hazırlamakta kullanılan bir kimyasaldır. Kozmetik ürünlerde temizleyici madde olarak kullanılan SLS, endüstride de geniş bir kullanım alanına sahip. Cilt tarafından kolayca emildiği için kafa kaşıntısı, cilt kuruluğu ve iltihabı gibi çeşitli sorunlara neden olabiliyor; vücutta var olan alerjik reaksiyonları harekete geçirebiliyor ya da yeni alerjik reaksiyonlar oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca vücutta kanser oluşturan diğer kimyasallar ile reaksiyona girebildiği ve kanser oluşumuna zemin hazırlayabildiği için de son derece zararlı bir madde.

SLES (Sodyum Laureth Sülfat)

Bu madde,şampuanların ve diğer kişisel bakım ürünlerinde köpürme sağlama, temizleme gibi işlevlere sahip. Fazla miktarda SLES maddesine maruz kalmak, göz, cilt, saç ve saç derisinde çeşitli bozukluklara sebep olabiliyor. Amerikan Toksikoloji Kurumu’na ait bir kaynakta yayınlanan rapora göre %0,5 oranında SLS bile insan sağlığına zarar verebiliyor. Bu oran %10’un üzerine çıktığında da ise cilt aşınması gibi kalıcı hasarlar ortaya çıkabiliyor.

Fitalat (Ftalat)

Başta plastik ürünlere esneklik sağlamak olmak üzere, birçok kozmetik, oyuncak, deterjan ve kişisel bakım gibi günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ürünlerde kalıcı koku ve renklendirme amacıyla kullanılıyor. Özellikle şampuan, oje, sabun, parfüm ve saç spreylerinde kullanılan fitalat, tıpkı paraben gibi hücrelerdeki östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojeni taklit edebiliyor. Araştırmalar, fitalatın hormonların dengesini bozup gelişme dönemindeki bireylere zarar verebildiğini de söylüyor.

Mineral Yağ

Mineral yağ, yüksek oranda rafine edilmiş, saflaştırılmış ve işlenmiş petrolden elde ediliyor. Renksiz ve kokusuz olan mineral yağ, ciltteki su kaybını azaltmaya ve cildi nemlendirmeye yaradığı için cilt kremlerinde ve bebek losyonlarında sıklıkla kullanılıyor. Ancak mineral yağların ham veya rafine edilmemiş halde kullanımında çeşitli zararlar ortaya çıkıyor. Rafine edilmeden kullanılan mineral yağlar cildin nem dengesini bozuyor, hücreleri öldürüyor ve erken yaşlanmaya sebep oluyor. Ayrıca bu yağlar, gözeneklerin tıkanmasına yol açarak cildin nefes almasını engelliyor ve siyah nokta oluşumuna yol açıyor. Geri dönüştürülemeyen sentetik içerdikleri için de doğada kolaylıkla çözünemiyorlar.

Tuz

Tuz, özellikle şampuanlarda saçları derinlemesine temizlemek için kullanılan bir madde. ‘’Derinlemesine temizlik’’ başta kulağa hoş gelse de şampuanlarda yer alan tuz, zamanla saçı sertleştiriyor, saç derisini aşındırıyor ve boyalı saçlarda boyanın daha kısa sürede akmasına neden oluyor. Saçın doğal nemini yok eden tuz saçların kabarmasına, elektriklenmesine ve zor şekillenmesine neden oluyor.

Bu kimyasal maddelerden kaçınarak hem cildimizi besleyecek hem de uzun vadede kalıcı sonuçlar verecek formülleri kullanmak, sağlığımızı ve dünyamızı korumak için atabileceğimiz en kolay ve etkili adımlardan biri. Dr. Savon’un temiz içerikli formülleri ile saç bakım rutininizi kişiselleştirirken, “sizin için size özel’’ bir deneyimi en az zararla yaşatmayı hedefliyoruz. Siz de kendi saç tipinize, ihtiyacınıza ve beklentilerinize uygun, hayvanlar üzerinde test edilmeyen, vegan saç bakım ürünleri ile tanışmak isterseniz, hemen kişisel saç testimizi tamamlayarak Dr. Savon ürün ailesini keşfetmeye başlayabilirsiniz.