Saç Kepeği Neden Olur? Isırgan Otu Etkisiyle Kepek Nasıl Geçer?

12/08/2022
  • Saç Kepeği Neden Olur? Isırgan Otu Etkisiyle Kepek Nasıl Geçer?

Yürürken ışıltısıyla gözleri kamaştıran, hacmiyle adeta baş döndüren saçlar hepimizin hayallerini süslüyor. Saç problemleri ise deyim yerindeyse bu hayallere gölge düşürüyor. Saç diplerinde kaşıntıya, pul pul görünüme neden olan kepek bu problemlerden sadece bir tanesi. Ancak biz problemlerin çözülmek için var olduklarına inanıyoruz. Bu yüzden de sana kepeği önleyici etkiye sahip olan ısırgan otundan bahsetmek istiyoruz. Zira kendi hikâyemizin başrolü olduğumuz şu hayatta hayalimizdeki saçlara sahip olmayı fazlasıyla hak ediyoruz. Öyleyse ne duruyoruz; bir an önce kepek ve ısırgan otu hakkında bildiklerimizi anlatmaya geçelim!

Kepek neden olur?

Saçlarımızı nefes alıp veren canlılar gibi düşünebiliriz. Onlara özel bir habitatları, yaşam döngüleri vardır ve dış faktörler bu döngü üzerinde etkilidir. Saçımız; saç kökü ve gövdesi olmak üzere iki bölümden oluşur. Saç köklerimiz, saç derimizin iç kısmındadır. Bu kısımda faydalı yağların oluşumunu sağlayan ‘sebum’ adında salgı bezleri ve saç köklerinin yerleşip büyüdüğü ‘folikül’ keseler vardır. Saç gövdemiz ise aslında gözümüzle görebildiğimiz kısımlardır. Peki, kendi döngüsünde yaşayıp giden saçlarımız nasıl bir süreçten geçiyor da kepek oluşumu gözlemleniyor?

Her gün hücre yenilemesiyle beraber saç derimiz de yenilenir, yeni saçların oluşumu için uygun ortam hazırlanır. Ölü deri atılır ancak biz bunun farkında olmayız. Zira ölü deri, saç derimizin altında oluşan yeni hücreler tarafından yok edilir. Ölü derinin gözle görülebilir bir şekilde saç üzerinden atılmasına ise ‘kepek’ denir.

Kepek, esasında saç floramızda yer alan bir mantar türünün eseridir. Aslında faydalı olan bu mantar, saçımızdaki yağ keseceği sebumdan biraz fazla beslendiğinde ölü deri üretiminin hızlanmasına sebep olur. Alttan oluşan yeni hücreler bu ölü deriyi yok edemeyince de saç derimizde katmanlar halinde birikmiş bir ölü deri tabakası oluşur. Bu tabaka saç derisinde kızarmaya, kaşıntıya ve kuruluk hissine neden olabilir. Nihayetinde ise parçalanarak saç aracılığıyla deriden atılır. “Kepeğe halihazırda saç derimizde var olan bir mantar sebep olurken önlemimizi nasıl alacağız?” diye soruyor olabilirsin. O halde imlecini biraz aşağıya kaydır ve bırak aradığın cevap seni bulsun.

Kepek oluşumu nasıl önlenir?

Saç floramızın bozulması kepek oluşumuna zemin hazırlar. Örneğin kış aylarında soğuk havalar saç derimizde kurumaya neden olabilir. Bu da floradaki nem dengesinin bozulmasına yol açar ve saçımız kepeklenmeye daha açık hale gelir. Ancak bunlarla beraber cilt yapımız gibi kalıtımsal durumlar da kepek oluşumuna meyilli olup olmadığımızda belirleyici olabilir. Cilt yapımız hassas ve kurumaya eğilimliyse kepek oluşumu gözlemlememiz daha olasıdır. Peki kepek oluşumunu nasıl önleriz? İşte senin için birkaç öneri:

Kepek nasıl geçer?

  • Saçlarını temiz tutmaya özen göster. Günaşırı banyo yapmak aşırı yağlanmayı önleyecektir.
  • Saç derinin nem dengesini korumak için nem bombası maskeler uygulayabilirsin.
  • Arındırıcı etkiye sahip olan saç peelingleri kullanabilirsin.
  • Yapısında ısırgan otu özü bulunduran bakım ürünlerini kullanmayı tercih edebilirsin.
  • Saç ihtiyaçlarını anlayan, kişiselleştirilmiş şampuan vb. bakım ürünleri kullanman hem kepek oluşumunu önler hem de kepekle mücadelende sana yardımcı olur.

Kepek sorunun çoktan varsa saçlarını sık sık yıkamanı, haftada bir defa arındırıcı peeling uygulamanı ve mutlaka kepek sorununa yönelik bir şampuan kullanmanı öneririz. Yukarıdaki listede dikkatini çeken bir içerik olduğunu düşünüyoruz: Isırgan otu özü. O zaman gel, pek çok faydasının yanı sıra kepekle mücadelenin de gizli silahı olan bu içeriği inceleyelim.

Isırgan otu özünün faydası nedir?

Isırgangiller ailesinin bir üyesi olan ısırgan otu, çiçek açan ve uzun süre yaşayabilen bir bitkidir. Çıplak tenle temas edildiğinde cildimizi tahriş edebilen ısırgan otu aslında oldukça faydalıdır. Birçok hastalık için şifa barındıran bu güzel ot, besleyiciliğiyle saç bakımında da öncü olmuştur. “Saçım için ne gibi faydaları var?” diyorsan, birlikte öğrenelim!

Kepeği önler

Isırgan otu özü, saç derisini uyararak yenilenme sürecini hızlandırır. Ölü derinin artması sonucu oluşan kepek, hızlıca yenilenen saç derisi sayesinde önlenmiş olur.

Saç oluşumunu destekler

Temel özelliği olan yenileme sayesinde ısırgan otu özü, saç kökleri için doğal bir uyarıcıdır. Daha hızlı yenilenen saç derisi, büyümeye çalışan saçlar için en uygun zemini oluşturur. Ölü deri, kir gibi etkenlere maruz kalmayan saç daha güzel beslenir, daha hızlı büyür. Isırgan otu özünün bilinen bir diğer faydası da saç dökülmesine karşı savaşmasıdır.

Saç derisini onarır

Isırgan otu, antioksidan özellik gösterir. Böylece saç floramızda bulunan zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasında rol oynar. Yapısında bulunan E vitamini sayesinde saç derisini dış etkenlere karşı korur. C vitaminiyle deriyi beslerken bir yandan da onarmaya yardımcı olur.

Sen de"kepek neden olur" ve "kepek nasıl önlenir" sorularını tekrar sormamak için, sana özel Dr. Savon şampuanını oluştururken "Saç Hedefleri" bölümünde "Kepek Önleme" özelliğini seçmeyi unutma!