Ombre Nedir, Nasıl Yapılır?

05/07/2022
  • Ombre Nedir, Nasıl Yapılır?

Kadın dergilerinin her sayısında adına birkaç kez rastlanan, kuaförlerin camlarında kampanya konusu olan, kadınların gözdesi ombre, ilginç ismi ve popülerliği ile merak uyandırıyor. Her kuaförün işçiliğinin değişmesi nedeniyle net bir tanıma ihtiyaç duyulan saç modeli, aslında ülkemizde dünyadan da farklı bir saç boyama şeklini niteliyor.

Konu Dizini

Ombre Nedir?

Fransızca bir kelime olan ombre’nin kelime anlamı gölge. Gölgeli saçları ifade etmesine rağmen günümüzde saç uçlarındaki boyayı niteleyen model, açık veya koyu renkle saçı hareketlendirme anlamına geliyor. Türkiye’de ise genellikle yalnızca açık renkle yapılan, saç uçlarındaki ışık oyunlarına ombre deniyor.

Farklı renklerdeki saçlara uygulanabilen gölgeler doğal renkteki (saç renginin açık olması halinde) saç tellerine de, boyalı saçlara da (saç rengi açılarak) yapılabiliyor. Kuaförün uzmanlığının gölgelerin doğallığında önemli faktör olduğunun altı çiziliyor. Kimi kuaför ombreyi krape yaparak kimi ise krape kullanmadan hazırlayabiliyor. Kalın veya ince ışıklar kullanıcının tercihine ve kuaförün el işçiliğine göre değişebiliyor.

Saç uçlarını sarı, karamel gibi açık renklere boyamak popüler dilde ombre olarak adlandırılsa da ombre; siyah, mavi, pembe veya gri renkte de yapılabiliyor. Özellikle yurt dışında bir hayli popüler olan renkli gölgelerin yerini Türkiye’de sarı ve açık kahve tonları alıyor.

Siyah, Gri, Pembe Ombre Saçlı Model
Siyah, Gri, Pembe Ombre - Shutterstock.com

Ombre Nasıl Yapılır?

  • Ombre hem kalın hem de ince saç tellerine uygulanabiliyor.
  • Saç diplerinin doğal renginde veya boyalı başka bir tonda bırakıldığı saç modelinde, genellikle şakaklar itibarıyla renk yavaş yavaş açılmaya başlıyor.
  • Saçın boyuna göre ışıklandırmanın başlama hizası çeneye kadar inebiliyor.
  • Genellikle orta ve uzun boydaki saçlarda tercih edilen gölge, kaküllerde de düz kesimlerde de kendini gösterebiliyor.
  • Gölgeli saçların diplerinde daha iddiasız ve doğal görünüm sağlayan küllü renkler sıklıkla tercih ediliyor.
  • Saç uçlarında sarı kullanılacaksa diplerde birkaç ton koyu kahverengi tonları seçiliyor.
  • Koyu rengin seçimi ve açık renk gölgelere baz oluşturmak hem de dip boya süresini uzatmak olarak biliniyor.
  • Düz saç boyasını her ay yenilemek gerekirken, dibi doğal (beyaz saç hariç) veya doğal görünümlü saçlarda yenileme süresi 6 aya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle gölge, kullanıcı düz saç boyalarına göre çok daha uzun ömürlü, ekonomik ve zahmetsiz görülüyor.
  • Kuaförde geçirilen süre ortalama 3 saate çıksa da sonrasındaki 6 ay, yeniden saça işlem yapılması gerekmiyor.
  • Saç uçlarında mavi, gri gibi iddialı tonlar kullanıldığında ise bu tür boyaların çabuk aktığı bilindiği için sık sık yeniden boyatmak şart oluyor.
  • Krape ve balyaj saçın renk geçişini doğallaştırarak saç tellerinin tek tek açılmasına yardımcı oluyor, el oyalayan işlem kuaförün saatlerini alabiliyor. Eli işleme alışkın kimi kuaförler ise krapesiz balyajla aynı renk geçişini yapabiliyor.
  • Farklı tonların kullanıldığı saçlarda renk geçişini doğallaştırmak için ön perçemlere ve üstlere seyrek olarak farklı renklerde boya sürülebiliyor.

Ombreli Saç Bakımı Nasıl Olur?

Saç uçlarında canlı renkler veya sarılar tercih edildiğinde, saçların önce baz renginin oluşması gerekiyor. Bunun için çok koyu olan saçlar renk açıcılar kullanılarak platin sarısı renge döndürülebiliyor. Krepe ve balyaj da saçı yıpratıyor. Her ne kadar saç görkemli bir hal alsa da doğru bakım yapılmadığında ombre saç tellerine kötü, yıpranmış bir görünüm verebiliyor.

Saçlarında açık renk geçişi yaptıran kullanıcıların saçlarında fön ve maşa gibi şekillendiricileri sık sık kullandığı biliniyor. Bu tür şekillendirme işlemleri saçın ışığını ortaya çıkarıyor ancak saç tellerinin ısıyla kırılmasına hatta koparak dökülmesine neden olabiliyor. Saçlarını boyatan kullanıcıların saç temizleyici ürünler ve bakım malzemeleri konusunda seçici olması tavsiye ediliyor. Gölgeli saçlarda serum kullanımı önerilirken, gölgelerin daha uzun ömürlü olması için güneş koruyucu etkili saç kremleri kullanılabiliyor.

Yıpratıcı saç şekillendiriciler ve kalıcı fönler ile geçici çözümler sağlamak yerine, düzenli saç maskesi ve profesyonel saç bakımına zaman ayrılması öneriliyor. Saçların mümkün olduğunca az kimyasal içeren şampuanlarla yıkanması, saç kremi ve serumlarla bakımın desteklenmesi önem arz ediyor.

Parfüm, paraben, boya, tuz, sls ve sles içermeyen Dr. Savon ürünleri ombreli saçların için uygun bakımı sağlıyor. Saç profiline ve hedeflerine göre sadece sana özel oluşturulan formülü sayesinde boyadan yıpranan saçlarına doğal sağlığını geri getiriyor. Nemini kaybeden, boya ile kuruyan ve kırılan saçların kısa sürede toparlanarak sağlıklı ve şık bir ombre görüntüsü kazanıyor.